banner red

Välkommen till en inspirerande utbildning- och kompetensutveckling på Rosenlundsteatern i Stockholm den 10 och 11 november 2014!

Mån den 10/11 och tis den 11/11 ger Östra Teatern utbildningspjäserna Autist javisst! - om hur det kan vara att växa upp med aspergers syndrom och Churchill var inte heller klok - om arbetslivet för personer med funktionsnedsättning.

Pjäserna är fristående delar efter När Lillan kom till jorden, Mohikan med vita strumpor och Boogie för benlösa och är skrivna av dramatikernGunilla Boëthius (mottagare av Prix d'ASSITEJ för förtjänstfull insats inom teaterområdet och själv mamma till en son med autismliknande tillstånd).

De är baserade på verkliga upplevelser och följs av en diskussionsstund mellan ensemblen och publiken. Syftet är att deltagarna ska få en ökad insikt kring funktionsnedsatta människors livssituation och potential och reflektera över frågor som bemötande, mångfald och social hållbarhet.

Föreställningarna har setts av uppskattningsvis 70 000 personer i Sverige, Norge och Finland sedan 2003 och tidigare arrangörer har bl a varit Mänskliga Rättighetsdagarna, SL, Socionomdagarna, Rikssärskolekonferenserna, Attention, RBU, FUB och Autism & Aspergerföreningar.

Autist javisst!
”Vi är samhällets nödsignaler”

Jonas tycker om tvättmaskinens regelbundna rytm. Han kan titta i timmar. Men omvärldens buller och stress skrämmer honom. Det är som om han vore från en annan planet, där det här livets starka lukter, höga ljud och sociala koder blir obegripliga. Gunilla Boëthius sätter på sig de ”autistiska glasögonen” och tar publiken till en värld i ständig kamp med normaliteten. En värld fylld av smärta och missförstånd, men också av klarsyn och humor.

”Dramatikern Gunilla Boëthius har prickat in exakt rätt ton, när hon låter Jonas och hans föräldrar gestalta det ogripbara hos en individ som vänder sig bort ifrån andra". "Vid premiären sa en man i publiken: - Jag är en sådan som Jonas och jag kände igen allt i pjäsen.” Tidningen Rörelse, nr 2 2011

Med stöd av Statens Kulturråd, Oscar och Maria Ekmans Donationsfond, Stiftelsen Längmanska Kulturfonden

Churchill var inte heller klok

Arbetslösheten bland funktionsnedsatta ökar dramatiskt och är nu uppe i över 50 procent. I pjäsen får vi följa tre unga människors kamp för att ta sig in i arbetslivet: Anton med en lindrig utvecklingsstörning, Hanna med adhd och Jonas med Aspergers syndrom. De möter en arbetsmiljö där rekryteringssajter och bemanningsfirmor har tagit över och där slimmade strukturer och krav på effektivitet stänger dem ute. Hanna bränner ständigt ut sig. Jonas klarar inte att vara i grupp. Men vad händer när Anton äntligen får ett jobb? Hela arbetsplatsen utvecklas!

”Detta är en underbar pjäs som i högt tempo tar med åskådarna ut på en emotionell berg- och dalbaneresa.”Tidningen Unik, nr 1 2014

Med stöd av Postkodlotteriets Kulturstiftelse, Sveriges Författarfond och Stockholms stad

Manus Gunilla Boëthius
Regi Autist: Leif Nilsson, Churchill: Stephen Rappaport
Östra Teaterns ensemble Maria Lindström, Petter Billengren, Joakim Sikberg

Tid mån 10/11 kl. 18.00 (Autist), mån 10/11 kl. 19.30 (Churchill)
Tid tis 11/11 kl. 13.00 (Autist), tis 11/11 kl. 14.30 (Churchill)

Speltid 50 min per pjäs (40 min paus mellan pjäserna)

Spelplats Rosenlundsteatern, Rosenlundsgatan 12, Stockholm

Biljettpris 230 kr för en pjäs, 400 kr för två pjäser.

Info/bokning info@ostrateatern.se eller 08-720 07 47.

OBS! Begränsat antal platser, så var gärna ute i god tid!

Artiklar och recensioner finns att läsa på www.ostrateatern.se under I media.

VARMT VÄLKOMMEN!

Vänliga hälsningar

Ulrika Ragnar Borell
producent, Östra Teatern

Östra Teatern
08-720 07 47
Hemsida www.ostrateatern.se