banner red

Kiffas Resa Till Assistanshund

Kiffas Resa Till Assistanshund

Sommaren 2015 viste jag att jag ville ha en hund. Den sommaren tog jag hand om en bekants hund medan de var på semester, och jag visste att jag både kunde ta hand om en hund och att jag skulle må bra av det. När jag var bebis ägde min mamma en Saluki, och jag hade hjälpt en Saluki uppfödare med en valpkull några år tidigare. Jag tyckte om deras försiktighet och intelligens, jag tyckte om hur fina de är med människor, jag tyckte de var vackra, och jag tyckte om att de älskar att springa.

Jag tog kontakt med uppfödaren jag redan kände, och han satte mig på väntelistan.

Den 23 december 2016 besökte jag samma hunduppfödare i Umeå och köpte Kiffa, en 11 veckor gammal Saluki. När uppfödaren frågade vilket temperament jag ville att min hund skulle ha, bad jag om den modigaste tiken i kullen. Han sa ”okej, då får du apan som klättrar på allting”. Hon kände sig trygg i bilen, och sov i min famn hela vägen hem på nio timmars resa med bil till Stockholm.

Kiffa är nyfiken på allt, hon hoppar upp på bord och klättrar på bokhyllor. Hon är känslig, och ibland kan det vara svårt att förstå hur jag ska visa hur jag vill att hon ska bete sig, men när hon väl förstår lär hon sig väldigt fort.

Mot hundar och människor är hon försiktig i början, och kan behöva tid att närma sig, men hon har nästan oändlig energi, och är ivrig att leka, kramas och springa runt när hon känner igen en kompis. Hon är trygg i sig själv och sina rörelser, ivrig att klättra på berg och springa full fart på öppna fält, och jag behöver ofta inte säga till henna att ge plats så att folk kan gå förbi på tunnelbanan. Kiffa vill ha koll, och lägger sig gärna på fönsterbrädor så att hon kan spana ut på gatan.

Kiffa reagerar knappt om jag höjer rösten för att bli hörd, men om jag ens muttrar irriterat så blir hon orolig, och gömmer sig ibland under köksbordet tills jag slutar, då hon genast kommer fram för att kramas och kolla om allt är okej.

April 2018 blev hon 19 månader, och jag anmälde henne till BPH-test för att påbörja hennes utbildning till assistanshund.


Av Jakob Persson, 6 September 2018